Skip to content
Home » Įdomybės apie automobilio valytuvus

Įdomybės apie automobilio valytuvus

Turbūt visi žmonės vairuojantys automobilius mažiau ar daugiau kartų yra pasidžiaugę tokiu išradimu, kaip automobilinis valytuvas. Šis įrenginys kol kas yra nepakeičiama priemonė norint užtikrinti sklandžią kelionę net ir pačią lietingiausią dieną. Atrodo paprastas, tačiau efektyvus įrenginys yra ne vienam žmogui itin pasitarnavęs, o gal net išgelbėjęs gyvybę.

Pirmųjų valytuvų istorija prasideda 1903 m., o jų tėvu skaitomas Mary Anderson‘as. Tiesa, pirmieji valytuvai nebuvo visai tokie, kokiu matome dabar. Valymas ir judėjimo kryptis išliko ta pati, tačiau valdymas buvo kur kas sudėtingesnis. Pirmieji valytuvai buvo mechaniniai ir veikdavo panašiai, kaip ir pirmieji automobiliniai atidaromi langai. Norint juos naudoti tekdavo paplušėti, o toks procesas galėjo sukelti ir pavojingų situacijų kelyje.

Valytuvai buvo valdomi mechaniškai net iki pat 1917 m. kada vienam to laikmečio atstovui kilo idėja sukurti antrą, po starterio, elektrinį prietaisą. Tai buvo valytuvas. Nuo tada vairavimas tapo vis labiau ir labiau saugesnis ir patikimesnis.

Iki atsirandant pirmiesiems davikliniams valytuvams, kurie automatiškai, jam sušlapus, nuvalo stiklą buvo pristatytos ir kitos, šiai dienai nestandartinės idėjos. Toyota markės atstovai pradėjo Toyota Mark II automobilių gamybą. Šis automobilis išsiskyrė tuo, kad jis turėjo ne tik priekinio ir galinio stiklo valytuvus, bet ir priekinių durelių stiklui pritaikytus valymo įrenginius. Tuo metu Japonijoje kurti sedano tipo automobiliai turėdavo ir galinio lango ir priekiniams žibintams skirtus valytuvus, o universalai net du galinio lango valytuvus. Visa tai šiai dienai dingę ir niekur neaptinkama.

Bėgant laikui valytuvai, kaip dauguma daiktų, susidėvi ir praranda dalį funkcionalumo. Valytuvai gali pradėti valyti silpniau, palikdami nereikalingų kliūčių ant lango. Taip pat, valytuvai pradeda strigti, taip trukdydami vairuoti ar net prišaukdami nelaimę. Pagal statistiką, 30 % eismo nelaimių įvyksta dėl netinkamos transporto priemonės. Sugedę ar nebefunkcionalūs valytuvai gali būti šio rodiklio dalimi. Neapdairus vairavimas esant blogam matomumui gali sukelti pavojų ne tik vairuotojui, tačiau ir aplinkiniam. Todėl norint to išvengti, būtina apsilankyti parduotuvėje, kur būtų vien tik auto prekės ir reguliariai keisti valytuvus.