Skip to content
Home » Kada laikas keisti darbą?

Kada laikas keisti darbą?

Kada laikas keisti darbą?

Visi turime teisę dirbti mėgstamą darbą, kuriame ne tik būsime biure, bet ir darysime pažangą. Žinoma, net ir dirbdami mėgstamus darbus kartais jaučiamės pervargę ir tiesiog negalime suspėti atlikti darbų. Gal tokių juodų dienų tik daugės, o tobulėti, regis, nėra kur. Ką daryti tokioje situacijoje? Kaip žinoti, ar esame išsekę, ar tai tik darbas, kurį darome, turėtume pradėti galvoti apie pokyčius? Atsakymai į šiuos klausimus nėra lengvi, tačiau į juos galima atsakyti – tereikia atidžiau pažvelgti į save ir tai, kaip jaučiamės darbe.

Darbo nuovargis yra rimta problema

Jei nekreipsime į tai dėmesio, tai taps perdegimu, dėl kurio atsiranda šis išsekimas, dėl kurio gali tekti „pailsėti“ nuo jau darbo palatoje. Kita vertus, nuovargį ar gresiantį perdegimą nesunku pastebėti. Paprastai tai pasireiškia trimis požymiais: fiziniu išsekimu, entuziazmo praradimu ar nenoru nieko daryti, kai atrodo, kad nebeturime jėgų, ir staigų darbingumo sumažėjimą, kai nebegalime dirbti kaip įprastai. Pastebėjus šiuos požymius, būtina imtis veiksmų – išvykti atostogų, padidėjusį darbo krūvį aptarti su vadovu arba daugiau laisvo laiko skirti sportui ar pomėgiams. Tiesa, gali būti, kad kažkurį vieną (arba visus) iš šių požymių jaučiame nuolat ir tokia situacija darbe tęsiasi jau metų metus. Tai gali reikšti, kad esame netinkamoje vietoje ir mums vertėtų pasvarstyti apie naują darbą. Jei kyla tokių minčių, jokiais būdais nereikėtų skubėti, geriau viską detaliai apgalvoti.

Dalijamės patarimais, kurie leis aiškiau įvertinti, ar dirbame mums tinkantį ir patinkantį darbą ar, vis dėlto, esame ne savo vietoje:

Ar išnaudojote savo potencialą? Viena iš svarbiausių padoraus darbo savybių yra ta, kad galime panaudoti savo stipriąsias puses ir maksimaliai išnaudoti savo sugebėjimus. Liūdime, kai matome, kad ne tik patys negalime išnaudoti savo potencialo darbe, bet ir darbdaviai mano, kad tai nereikalinga. Tai gali pasireikšti menkavertėmis kasdienėmis užduotimis, kurios neatitinka darbuotojo gebėjimų, dažniausiai dideliais darbo krūviais, neaiškiais darbdavio lūkesčiais arba vadovybės neįtraukimu. Visos šios kliūtys, trukdančios mums išnaudoti visas savo galimybes, slopina ir norą kovoti už savo darbą. Galiausiai, jei nesistengsime, labiau pavargsime, todėl dažnai rizikuojame išsekti. Jei pastebite, kad perdegimas – beveik kasdienybė jūsų darbe ir aukščiau aprašyta būsena jums artima, metas susimąstyti. Reikėtų įvertinti tai, kad nuolatinis nuovargis bei nenoras stengtis ilgainiui nebus teigiamai įvertintas ir darbdavio, todėl anksčiau ar vėliau tai taps ne vien jūsų problema. Tad jei matote, kad darbe neišnaudojate savo potencialo, jame nesinori stengtis, o pervargstate dažnai, viską apgalvokite ir ženkite žingsnį pirmieji, užuot laukę nemalonaus pokalbio su vadovu.

Ar vertybės nuoseklios? Kaip rasti prasmę savo darbe? Paprastai tiems, kurių vertybės ir pomėgiai sutampa su dabartinės darbovietės tikslais ir vertybėmis, ši problema net nekyla. Pavyzdžiui, jei darbuotojas nori padėti kitiems, yra sąžiningas ir šios vertybės yra ugdomos jo darbo vietoje, tikėtina, kad jis įžvelgs savo darbo prasmę, jo entuziazmas nedings metai iš metų, o pats darbuotojas kils. kilti karjeros laiptais. Jei atliksime darbus, bet ne visiškai sutiksime su įmonės politika ar vertybėmis, atsitiks priešingai. Labai tikėtina, kad tokiu atveju mes to nepastebėsime savo kasdieniame darbe, tai sukels blogą nuotaiką išėjus iš darbo, o karjeros galimybės tokioje darbovietėje mums taip pat bus uždarytos. Jeigu dirbate darbą, kuris prieštarauja jūsų įsitikinimams ar iš esmės jums nėra labai priimtinas vertybiškai, tikriausiai niekada nesiryšite ir pastangoms gauti didesnį atlyginimą ar aukštesnes pareigas. Tuomet kova su patiriamu nuovargiu ar perdegimu taip pat nepadės – galbūt laikas pasidairyti tokio darbo, kuriame atrastumėte daugiau sau artimų vertybių ar tikslų?