Skip to content
Home » Kokį šaldiklį pasirinkti?

Kokį šaldiklį pasirinkti?

Kokį šaldiklį pasirinkti?

Galima sakyti, kad šaldytuvai ir šaldikliai yra pakankamai svarbūs virtuvės pagalbininkai – su jais galime ilgiau išlaikyti maisto šviežumą, pavyzdžiui, žiemą mėgaudamiesi rudens gėrybėmis. Dažniausiai toks įrenginys yra integruojamas į šaldytuvą, tačiau norint didesnės talpos, verta pagalvoti apie atskirą įrenginį. Tada turite nuspręsti, kurį šaldiklį pasirinkti – turite atkreipti dėmesį į kai kurias pagrindines jų funkcijas.

Šaldiklis ar šaldymo krepšys?

Šie prietaisai gali būti dviejų skirtingų tipų – standartinio šaldytuvo tipo šaldiklio ir šaldytuvo, kuris atsidaro kaip dėžė. Abi rūšys turi trūkumų ir privalumų:

Šaldytuvai (šaldymo dėžės) yra pigesni, paprastai ekonomiškesni ir užtrunka ilgiau atvėsti, kai išjungtas maitinimas. Be to, į tokio tipo įrangą galima nesunkiai įdėti nestandartinio dydžio maisto pakuotes. Tačiau lentynų ir stalčių trūkumas apsunkina tvarkymą ir produktų paiešką dėžutės apačioje. Pati įranga taip pat reikalauja didesnio ploto.

Šaldiklis yra standartinių dydžių, lentynos ir stalčiai išdėstyti vertikaliai, taupant grindų plotą. Be to, šios patalpos leidžia lengviau palaikyti tvarką, surasti reikalingus produktus ir net juos išvalyti. Tačiau jie gali būti brangesni ir mažiau ekonomiški. Jei norite, kad naujasis įrenginys šaldydamas maistą sunaudotų kuo mažiau elektros energijos, atsižvelkite į energijos klasę. Pačiais taupiausiais laikomi „A“ klasės modeliai – kuo daugiau „+“ ženklų yra prie jos, tuo prietaisas bus taupesnis. Šiuo metu pačiais ekonomiškiausiais laikomi A+++ klasės šaldikliai.

Šaldiklio talpa taip pat turi didelę įtaką pasirinkimams

Šis niuansas paprastai skiriasi kiekvienam žmogui, priklausomai nuo jūsų mitybos įpročių. Jei mėgstate šaldytus grybus, daržoves ar kitus skanius dalykus, verta rinktis didesnės talpos, o jei labiau mėgstate šviežią maistą, užtenka kompaktiškesnio šaldytuvo. Nepamirškite, kad šis įrenginys tuščiąja eiga sunaudoja daugiau energijos, todėl net jei yra daugiau laisvos vietos, jums nereikia jos per daug išnaudoti.

Keturių asmenų šeimai dažniausiai pakanka apie 200 litrų talpos. Tačiau tikslesnį skaičiavimą galite atlikti padauginę namų ūkių skaičių iš 42,5 – ir rasite jums tinkamiausią pajėgumą. Kuo galingesnis bus šis prietaisas, tuo daugiau kilogramų maisto per parą jis galės užšaldyti. Dažniausiai keturių asmenų šeimai pakanka 5-8 kilogramus per parą užšaldančio modelio, tačiau jeigu ruošiatės vienu metu šaldyti didesnį kiekį produktų, verta pagalvoti apie galingesnį prietaisą. Pavyzdžiui, jeigu šaldiklio šaldymo galia sieks beveik 20 kilogramų per parą, drąsiai galėsite nusipirkti nors ir pusę kiaulės – skerdienos šaldymas tokiam įrenginiui tikrai nesukels jokių keblumų.

Atitirpinimo tipas. Rinkitės ne pagal kainą, o pagal reikiamas savybes

Atitirpinimas gali būti rankinis arba automatinis – kiekvienas gali turėti skirtingų privalumų. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus:

Pasirinkus mechaninio atitirpinimo modelį, visus atitirpinimo darbus pakankamai ilgai reikia atlikti pačiam. Bent kartą per metus turite visiškai ištraukti maitinimo laidą, ištuštinti jį ir palaukti, kol ištirps visi ledo kubeliai. Tada reikia pašalinti susikaupusį vandenį ir išplauti bei išdžiovinti kameros vidų. Tiesa, tokia sistema turi ir privalumų: priverčia prižiūrėti tvarką, o ją naudojantis šaldiklis dažniausiai yra pigesnis.

Jei pasirinksite automatinį atitirpinimą, minėtų veiksmų patiems atlikti nereikia. Ant sienų nesikaups vanduo, šerkšnas ar ledas, todėl tokios įrangos priežiūra bus daug paprastesnė. Tačiau nepamirškite, kad automatinis atitirpinimas išsausins maistą, o pačios įrangos kaina bus didesnė, be to, ji sunaudos daugiau energijos.