Antras pagal populiarumą prieskonis (druska yra numeris vienas) tai aitrieji pipirai, pasižymintys universalumu ir begale skirtingų skonių. Pipirai pagreitina medžiagų apykaitą ir širdies ritmą, todėl akimirksniu pasisemsite energijos.
Aitrieji pipirai naudojami labai įvairiai – nuo virimo iki konservavimo ir džiovinimo, nuo sriubų iki padažų bei patiekalų ar pačios virtuvės (kaip erdvės) dekoracijų. Nepamirškite, kad nepaisant to, kokį aitriųjų pipirų mišinį ruošiate ar kuriate, dirbdami su aitriaisiais pipirais visada mūvėkite pirštines, nepaisant jų veislės.
Aitriųjų pipirų rūšys
Kai kurie aitrieji pipirai yra kelis kartus aštresni nei įprastai naudojami, pvz., švelniai aštrūs jalapenai.
Paprikos yra įvairių spalvų prieskoniai, daržovės, priklausančios Solanaceae šeimai. Nesvarbu, ar kalbate apie saldžiąją papriką, ar apie aštriausius pipirus pasaulyje, jie priskiriami tai pačiai Capsicum genčiai. Po druskos, pipirai yra antra pagal dydį prieskonių sudedamoji dalis pasaulyje. Pagal aštrumo intensyvumą paprikos skirstomos į saldžiąsias, švelniai aštrias arba aštrias. Taip pat skirtingos aitriųjų paprikų rūšys identifikuojamos atsižvelgiant į jų aštrumą.
Išskyrus vyšnines ir saldžiąsias paprikas, kitos paprikos rūšys turi vieną bendrą bruožą, t. y. padidėjęs aštrumas, atsirandantis dėl cheminių medžiagų, vadinamų kapsaicinoidais. Aštrumas matuojamas pagal Scoville šilumos indeksą, kurį 1912 m. sukūrė amerikiečių chemikas Wilbur Scoville. Skalė svyruoja nuo nulio apačioje iki maždaug 1 000 000 viršuje. Saldžiosios paprikos rūšys patenka į 0–500 diapazoną ir užima skalės žemiausias pozicijas.
Štai keletas mums įprasčiausių pipirų rūšių.
Jalapeno pipirai
Jalapeno pipirai, gana plačiai naudojami lietuvių, yra 5-7,5 cm ilgio, nesubrendę žali, o subrendę tampa paraudusiais. Šio pipiro aštrumo vienetas svyruoja nuo 2000 iki 8000, atsižvelgiant į auginimo būklę, derliaus nuėmimo stadiją ir paruošimo būdą.
Serano pipirai
Išvaizda šie pipirai panašūs į jalapeno pipirus, tačiau pirmieji yra daug aštresni nei jalapeno pipirų rūšis. Neprinokę jie yra žali, o subrendę jie tampa geltoni, oranžiniai, rudi arba raudoni. Serrano pipirų karščio rodiklis yra apie 10 000–25 000 ir dažniausiai valgomi žali arba sumaišyti su pagardais.
Kajano pipirai
Šio pipirinio čili Scoville įvertinimas yra 60 000, tai yra maždaug 10 kartų daugiau nei jalapeno pipirai. Jis yra 3 cm skersmens ir 15 cm ilgio. Kajeno pipirų nauda sveikatai yra labai vertinama medicinos moksle.