Skip to content
Home » Kaip apsisaugoti nuo uodų?

Kaip apsisaugoti nuo uodų?

Uodai yra tikras vargas, kitaip tariant, tamsioji vasaros pusė, lygiai taip pat kaip erkės ar stiprūs nudegimai nuo saulės. Jie gali sugadinti šeimos BBQ vakarą ar vakarinį pasivaikščiojimą, o jų erzinantis zvimbimas neleidžia užmigti. Įdomu tai, kad mus puola tik uodų patelės, kurioms kiaušinėliams dėti reikia baltymų iš mūsų kraujo.

Lietuvoje besidauginanti uodų rūšis nėra mums mirtinai pavojinga, nes neperneša jokių ligų. Tačiau tai nereiškia, kad tokio vabzdžio įkandimas nėra susijęs su jokiu pavojumi – kartais pasitaiko ūmios alergijos uodų seilėse esančioms medžiagoms, tačiau jos pasitaiko retai. Paprastai uodų įgėlimas sukelia paprastą patinimą ir nepakeliamą niežulį, kuris yra reakcija į uodo seiles. 

Taigi, ką daryti, kad jūsų namai būtų saugūs nuo šių nemalonių vasaros svečių? Visų pirma, reikėtų pasirūpinti, kad apsaugos priemonėmis. Viena geriausių ir efektyviausių yra tinkleliai-roletai nuo uodų. Visų antra, reikėtų pasidomėti, kaip jų nepritraukti prie savęs.

Kas traukia uodus?

Kaip gali būti, kad uodai, nepaisant visiškos tamsos, gali lengvai rasti kelią pas žmogų? Ar jie turi tobulą regėjimą? Įkyrūs vabzdžiai mus atpažįsta daugiausia iš kvapo, jausdami prakaito, pieno rūgšties ir amoniako komponentus. Juos vilioja ir natūralus žmogaus kūno kvapas, kuriam uodai ypač jautrūs, taip pat didelė anglies dvideginio koncentracija iškvepiamame ore. Mažieji kraujasiurbiai taip pat naudoja termodetekciją, todėl vaikai, jaunuoliai ir moterys ovuliacijos metu, kurių temperatūra yra šiek tiek aukštesnė nei kitų žmonių, yra labiau pažeidžiami jų atakų.

Kaip nepritraukti uodų? 

Visų pirma, karštomis dienomis reikėtų dažnai nusiprausti po dušu, kad neliktų prakaito kvapo, taip pat atsisakyti tamsių, prastai saulės spindulius atspindinčių ir greitai įkaistančių drabužių. Taip pat verta vengti intensyvių fizinių pratimų didžiausio uodų aktyvumo valandomis, t. y. po pietų ir vakare, vengti natūralių jų buveinių, t. y. lapuočių miškų, prie ežerų ir krūmynų, būti saulėje, o ne pavėsyje ir susilaikyti nuo gazuotų gėrimų vartojimo, kurie dėl didelio anglies dioksido kiekio juose gali pritraukti ir uodus.

Namų gynimo priemonės nuo uodų

Net jei laikysitės visų aukščiau pateiktų patarimų, uodai vis tiek kartas nuo karto nemaloniai prisigretins prie jūsų. Ką daryti, kad įkyrūs vabzdžiai paliktų mus ramybėje? Kaip jų atsikratyti namuose, sode ir gamtos prieglobstyje? Pateiksime keletą patikrintų priemonių nuo uodų idėjų!

1. Profilaktinis pavasarinis rūsio valymas

Uodų patelės mėgsta žiemoti ant rūsio lubų, todėl pavasarinio valymo metu verta jį kruopščiai nuvalyti – iki kitos vasaros likę uodai gali padėti iki kelių šimtų kiaušinių.

2. Vandens pertekliaus šalinimas iš aplinkos

Ypatingą dėmesį atkreipkite į bet kokius vandens šaltinius, tokius kaip dekoratyviniai tvenkiniai, taip pat užsikimšę latakai ar netinkamai nusausinti gėlynai, nes vandens šaltiniai yra pagrindinė uodų veisimosi vieta.

3. Tinkleliai nuo uodų

Tinkleliai nuo uodų ant langų ir durų sukuria fizinį barjerą uodams, neleidžia jiems patekti į namus, o kartu yra labai ploni ir perregimi, todėl garantuoja gryno oro patekimą į patalpas. Beje, jie pigūs – kainuoja vos keletą eurų – ir yra lengvai montuojami. Tinkleliai nuo uodų yra puikus būdas apsisaugoti nuo uodų žmonėms, kurie mėgsta miegoti su atviru langu.
Jau anksčiau šiame straipsnyje minėjome, kad yra puikių apsaugos sprendimų nuo uodų, tokių kaip tinkleliai-roletai, tačiau jei ieškote kitokio sprendimo savo namų langams  – tai ne problema. https://roleta.lt/zaliuzes/ – čia galite pasidomėti, kokias žaliuzes galima lengvai montuoti, o prie jų galėsite pritaikyti bet kokį elementariausią tinklelį nuo uodų.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt