Skip to content
Home » Pagal kokius kriterijus rinktis lietaus nutekėjimo sistemą?

Pagal kokius kriterijus rinktis lietaus nutekėjimo sistemą?

Lietaus nutekėjimo sistemos uždavinys – efektyvus lietaus vandens surinkimas ir sklandus jo nutekėjimas, siekiant apsaugoti namo sienas, stogą/lubas ir fasado elementus nuo drėgmės. Be to, tiek latakai, tiek lietvamzdžiai turi būti patvarūs, atsparūs oro sąlygoms ir korozijai. Kartu jie turi būti estetiški ir derėti prie pastato eksterjero. Renkantis juos, turime atsižvelgti į stogo dydį ir sudėtingumą. Todėl lietaus nutekėjimo sistemos pasirinkimas negali būti atmestinas. Taigi kaip išsirinkti tinkamus latakus ir lietvamzdžius, kad šie tinkamai atliktų savo funkcijas?

Rinkitės pagal stogo paviršių ir formą

Prieš pasirinkdami lietaus sistemos komponentus, turite išanalizuoti savo stogą, t. y. tą stogo dalį, kurią reikės nusausinti. Būtina atsižvelgti į stogo pasvirimo kampą, kuris leidžia teisingai pasirinkti latakų ir lietvamzdžių dydį. Daugelis daro prielaidą, kad kuo didesnis stogo pasvirimo kampas, tuo didesnis jo efektyvusis plotas. Turbūt lengviausias būdas yra sumontuoti lietaus nutekėjimo sistemą ant dvišlaičio stogo. Kur kas sunkiau išsirinkti latakų sistemą, kai stogas turi sudėtingą konstrukciją, pvz., stoglangius. 

Stogo plotą ir latakų bei lietvamzdžių kiekį galite apskaičiuoti patys, tačiau geriau šią užduotį patikėti specialistui, pvz., stogdengiui. 

Latako ir lietvamzdžio skersinis pjūvis

Pusapvaliai latakai yra populiariausi rinkoje, nes tinka visų tipų stogams. Pusapvaliuose latakuose vanduo teka kaip baseine – greitai. Taip pat mažiau tikėtina, kad susidarys kamščiai iš medžių lapų ar kitų šiukšlių. Latakų skersmuo turi įtakos tam, koks vandens kiekis jais vienu metu gali tekėti. Ant nedidelių stogelių klojami 10 cm skersmens latakai. Siauresniuose dažniau užsikimš lapai ir šiukšlės. Esminis yra ir kritulių kiekis. Didelę reikšmę turi ir latakų nuolydis. Kad šie neužsikimštų ir vanduo jais tinkamai nubėgtų, nuolydis lietvamzdžio link turėtų būti nuo 0,5 iki 2%. Pirkdami lietvamzdžius rinkitės tokius, kurių skerspjūvis yra ne mažesnis kaip 75% latako skerspjūvio.

Iš kokios medžiagos rinktis latakus?

Kriterijus, į kurį dažnai atsižvelgiama, renkantis latakus, yra jų kaina ir estetinė vertė. Tačiau itin svarbus elementas, kuris pailgins latakų sistemos ilgaamžiškumą, yra medžiagos, iš kurios lietaus nutekėjimo sistema bus pagaminta, kokybė. Ji turėtų būti itin atspari oro sąlygoms, UV spinduliams ir aplinkos taršai. Lietvamzdžiai iš www.borga.lt pagaminti iš plieno, todėl tai garantuoja gaminių kokybę ir ilgaamžiškumą.

Gerai, jei ji taip pat nėra linkusi deformuotis ir yra nejautri mechaniniams pažeidimams. Pastarieji du elementai labai priklauso nuo surinkimo būdo, todėl verta atsižvelgti ir į tai, iš kiek komponentų yra sudaryta ši lietaus nutekėjimo sistema. Daugybė funkcionalių surinkimo priedų užtikrins patvarią, tikslią ir estetišką latakų sistemos konstrukciją (net ir aplink sudėtingiausią stogo formą). Daugiau apie tai, kas sudaro lietaus nutekėjimo sistemą, skaitykite čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/stogo-ir-fasado-priedai/lietaus-nuvedimo-sistema/

Kaip prižiūrėti lietaus nutekėjimo sistemą?

Net ir geriausia, kokybiškiausia ar net brangiausia lietaus nutekėjimo sistema ilgainiui gali nuvilti, jei jai neskirsite pakankamai dėmesio. Kiekviena latakų sistema turi būti reguliariai prižiūrima. Kitu atveju, jau po keletos metų teks ją keisti nauja.

Kadangi kiekvieno žmogaus tikslas yra įsigyti kokybišką ir ilgaamžę prekę, turėtumėte žinoti, kaip reikia tinkamai prižiūrėti lietaus nutekėjimo sistemą, kad ši būtų būtent tai, ko ieško žmonės.

Prieš kiekvieną lietaus sezoną – rudenį ir pavasarį – vertėtų atidžiai apžiūrėti kiekvieną sistemos komponentą ir patikrinti ar jie nepažeisti. O antras svarbus dalykas – tai reguliarus jų valymas. Ir ypatingai rudens metu, kuomet iš visų pusių krenta pageltę medžių lapai.

Jei sąžiningai ir reguliariai atliksite šiuos du svarbiausius veiksmus, lietaus nutekėjimo sistema galėsite džiaugtis ilgus metus.