Skip to content
Home » Nėrimas ir mezgimas – ką turite žinoti?

Nėrimas ir mezgimas – ką turite žinoti?

Mezgimas ir nėrimas vąšeliu yra vieni iš seniausių drabužių ir dekoracijų kūrimo būdų. Šiais laikais tai gana daug laiko reikalaujantis, kartais atrodantis sudėtingas, bet iš tiesų labai atpalaiduojantis ir net praktiškas užsiėmimas, laiko praleidimo būdas.

Dvi pagrindinės priemonės – nėrimo vąšelis ir mezgimo virbalai gali būti gaminami iš tų pačių medžiagų – metalo, medžio, plastiko, bambuko ir pan. Jie turi būti idealiai nupoliruoti, kad mezgant siūlas galėtų lengvai slysti ir nesusigadintų. Kiekviena nėrimo ar mezgimo meistrė pasirenka sau tinkamiausią įrankį, o kai kurie žmonės naudoja abu, kad sukurtų unikalų dizainą.

Mezgimo ir nėrimo skirtumai

Daugelis pradedančiųjų negali nuspręsti, kurį įrankį pasirinkti. Vyrauja nuomonė, kad kai kuriuos dalykus galima sukurti tik naudojant mezgimo virbalus, o kitus – tik neriant vąšeliu. Tai nėra visiškai tiesa, tačiau dirbant su bet kuriuo iš šių įrankių reikia atsižvelgti į keletą svarbių ir galutiniam rezultatui darančių didelę įtaką detalių:

  • Struktūra ir tankis. Naudojant mezgimo techniką sukurti daiktai bus lygūs, minkšti ir elastingi. Neriant vąšeliu, megztas audinys tampa tankesnis, kompaktiškesnis, tačiau mažiau tamprus.
  • Mezgimo būdas. Megzti drabužiai ar kita tekstilė turi priekinę ir galinę puses. Nunertas daiktas to neturi. Neriant reikia dirbti tik su viena kilpa, todėl šį metodą lengviau ir greičiau galima įvaldyti. Tuo tarpu megzdami turime vienu metu tvarkytis su keletu kilpų, todėl lengviau suklysti ir pasimesti (jei esate ką tik pradėjęs).
  • Įvairovė. Virbalai pravers kuriant iškilius raštus, o vąšelis bus reikalingas plokščioms detalėms, geometriniams raštams ir aplikacijoms.

Virbalai – privalumai ir trūkumai

Mezgimo virbalais labiausiai tinka megzti žiemai tinkančius daiktus, tokius kaip megztiniai, šalikai, kepurės, šiltos kojinės ar pledai. Šio įrankio pranašumai yra šie:

  • mezgant sunaudojama mažiau verpalų;
  • mezginyje yra aiški priekinė ir užpakalinė pusės;
  • pagamintas audinys bus lygesnis ir tampresnis.

Tarp akivaizdžių mezgimo trūkumų yra slystančios akys, kurios neretai ,,pabėga”, t. y., nusimauna nuo virbalų. Taigi, yra didelė tikimybė, kad vieną kitą akį galime prarasti. O jei laiku nepataisysime, teks dalį mezginio išardyti arba tenkintis netolygiu mezgimu. Kadangi reikalai su akimis yra tokie jautrūs, kelyje tą daryti mėgstantiems megzti gali būti sudėtinga.

Mezgimo virbalai pradedantiesiems – patarimai

Rinkoje galite rasti įvairaus ilgio ir skersmens virbalų modelių. Kai kurių jų galuose yra saugikliai arba jungiamasis laidas. Pradedantiesiems geriausiai tiks stori mezgimo virbalai, kuriais siūlai mezgimui slyst it sviestas.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į medžiagą, iš kurios gaminami virbalai – aliuminio gaminiai mezgimo kelionės pradžioje bus geriausias pasirinkimas.

Kitas niuansas yra verpalų pasirinkimas. Pradedantiesiems mezgėjams tinka vilna, mohera ar viskozė. Pirkdami atsižvelkite į siūlų ilgį vienoje sruogoje ir siūlų storį.

Prieš pradėdami dirbti, turite pasirinkti mezgimo modelius su išsamiu žingsnis po žingsnio technikos aprašymu. Pirmiausia verta padirbėti su kilpomis, o kai jausitės labiau pasitikintys savo sugebėjimais, galima pabandyti sukurti patį paprasčiausią dalyką – šaliką.

Nėrimas – privalumai ir trūkumai

Nėrimo siūlai tiks kuriant sijonus, krepšius ar stilingus diržus, taip pat servetėles, užvalkalus pagalvėms ir žaislams. Nėrimo vąšeliu naudojimo pranašumai:

  • pradėtus nėrinius lengva nešiotis ir transportuoti. Net jei kilpa nukrenta, ją lengva rasti, nes yra tik viena;
  • darbas su vąšeliu yra tikrai greitesnis, nors pradedantieji gali nepastebėti skirtumo;
  • ažūrinius raštus lengviau nunerti;
  • nėrimo schemos yra labiau suprantamos nei mezgimo.

Nėrimas neturi jokių ypatingų trūkumų. Trūkumas gali būti tik tai, kad nėrimui reikia naudoti daugiau verpalų.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt